Heb je echt al die extra eiwitten nodig?

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Het is een voedingsstof die van plantaardige of dierlijke aard kan zijn. Je vindt het in brood, vis en vlees, eieren, groente, peulvruchten, noten en zuivel.
Echter krijgen de meeste mensen wel genoeg eiwitten binnen. Het is daarom in veel gevallen niet nodig om nog extra eiwitten te nemen. Eet jij voldoende gevarieerd, dan zit je vaak wel goed.

In de supermarkt kom je tegenwoordig steeds meer speciale producten tegen waar nog extra eiwit aan is toegevoegd. Het schreeuwt je toe vanuit de schappen! PROTEIN! Dit zijn vaak producten zoals eiwitrepen, -poeders en -shakes. Maar ook aan ‘gewone’ producten: brood, gehakt, kwark of andere zuivel kan nog extra proteine toegevoegd worden.

Daarnaast vind je ook een groot aantal producten met de naam protein in het product. Voorbeelden hiervan zijn: protein kwark, protein mousse, protein maiswafels, protein pannenkoeken(mix), protein ijs en zelfs protein chips. Protein staat voor eiwitten.

Wanneer is een product eiwitrijk?
Wanneer minimaal 20% van de calorieën in een voedingsmiddel afkomstig is van eiwitten dan mag het eiwitrijk genoemd worden. Door eiwitrijk op een product te zetten, lijkt dit product een gezonde keuze. Maar vaak staan deze producten niet in de Schijf van Vijf, of bevatten ze veel toegevoegde suikers of chocolade.

Doordat er op het product PROTEIN of Eiwitrijk staat ben je misschien sneller geneigd om dit te kopen. Influencers, marketingafdelingen en supermarkten laten je allemaal geloven dat je extra eiwitten nodig hebt. Terwijl je eigenlijk alleen maar extra calorieën aan het toevoegen bent aan je voedingsprogramma.
Er zijn een aantal gevallen waarin extra eiwitten eten wel van belang is:
– Bij ondervoeding
– Ernstig zieke mensen/ouderen
– Mensen die herstellen na langdurig ziekbed
In deze gevallen is het meer eten van gewone producten waar veel eiwit van nature in zit, voldoende om eventuele tekorten aan te vullen. Denk hierbij aan vlees, vis, noten, eieren, kaas, zuivel, peulvruchten en granen.
In overleg met een arts of diëtist kan er gekozen worden voor een extra aanvullend product.

Al met al komt men met een gevarieerd voedingspatroon dus prima aan voldoende eiwitten. Laat je dus niet verleiden door wat er op het product aan de voorkant staat, maar check ook de achterkant van de verpakking. Zo weet je wat je eet!