GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie.
Huis van Leefstijl en Gezondheid biedt in samenwerking met de huisartsen van Medicamus , de diëtisten van Simpl Food en de buurtsportcoaches van Interactie Ermelo de Gecombineerde Leefstijl Interventie Beweegkuur aan.
Om dit 2-jarige traject te kunnen doorlopen heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Je moet dan een gezondheidsrisico op leefstijlgerelateerde aandoeningen hebben door overgewicht/obesitas. En wat nog belangrijker is, je moet gemotiveerd zijn om er iets aan te doen!
Voor wie is de GLI?
De gecombineerde leefstijl interventie is ontwikkeld voor volwassenen met een inactieve leefstijl, maar gemotiveerd zijn om dit gedrag te veranderen. Daarnaast gaat het om mensen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Hierbij moet je voldoen aan één van de volgende punten:
- Een BMI tussen 25 en 35 én een grote buikomvang (88 cm of meer voor vrouwen, 102 cm of meer voor mannen)
- Een BMI tussen 25 en 35 én een gewicht-gerelateerde aandoening, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of slaapapneu
- Een BMI van 35 of hoger
Daarnaast geldt:
- Vanaf 18 jaar of ouder (vanaf 16 jaar kan deelname in overleg met de huisarts en leefstijlcoach)
- Gemotiveerd om aan de leefstijl te werken en staat open voor begeleiding
Vergoeding en programma
Hulp bij een gezonde leefstijl via de Beweegkuur GLI wordt per 1 januari 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar. Zou de verzekeraar dit niet doen dan komen de kosten boven de €1400,00 uit. Het traject van de Beweegkuur GLI is totaal 24 maanden, waarbij het de eerste 12 maanden de begeleidingsfase betreft. Hierin neem ik je aan de hand mee in jouw leefstijlverandering. In de laatste 12 maanden laat ik je meer los in jouw nieuwe leefstijl, de onderhoudsfase.
Het gehele programma is een combinatie waarin gedrag, voeding en beweging centraal staan.
Binnen de GLI krijg je het volgende aangeboden:
– 11 gesprekken bij de Leefstijlcoach;
– 60 minuten intake bij de diëtist;
– 60 minuten intake bij de fysiotherapeut;
– Per jaar 3 groepsbijeenkomsten.
Binnen de GLI wordt geen sportarrangement aangeboden. Om de inactieve leefstijl te doorbreken is het van belang om zelfstandig een sport te kiezen die bij je past. Ik houd tijdens dit programma de ‘Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen’ aan. Wat neerkomt op:
– 2.5 uur per week matig intensief bewegen (verspreid over meerdere dagen)
– 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen (onder begeleiding van een professional)
Naast de benoemde zorgverleners die onder het GLI-pakket vallen, werk ik samen met andere zorg-, hulpverleners en overige bedrijven/instanties in Ermelo. Denk bijvoorbeeld aan praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers, de gemeente, sportbedrijven etc. Samen met jou bekijk ik welke (extra) hulp bij jou passend is.
Aanmelden voor de GLI
Ga jij de stap zetten naar gedragsverandering? En voldoe je aan de voorwaarden voor de Beweegkuur GLI? Dan daag ik je uit om mij een mail te sturen om je aan te melden!